Anoreksi tips til at komme videre uden spiseforstyrrelse

Anoreksi tips og behandling - hvad kan man gøre ?

Af Thomas Jensen, skribent

Anoreksi kan være en livstruende sygdom for nogle, vi giver her et indblik i hvordan man kan behandle anoreksi, se symptomerne på anoreksi og giver også tips til at holde sygdommen nede.

Anoreksi tips til behandling af symptomer

Anoreksi tips som du selv kan følge under behandlingen

Lider du en af en spiseforstyrrelse i større eller mindre grad, kan nedenstående tips måske hjælpe dig videre til et normalt sundt liv.


Anoreksi og spiseforstyrrelser rammer mange unge

Op mod 75.000 danskere lider af en spiseforstyrrelse, og det er især unge kvinder, der oftest bliver ramt af sygdommen.

Anoreksi, også kendt som "Anorexia nervosa" kan i nogle tilfælde være en meget alvorlig sygdom, som især rammer unge piger i alderen 12-20 år. Drenge kan også få sygdommen, men den er mest hyppig forekommende hos piger

Det er især anoreksi og bulimi, som flest danskere kæmper med, men en ny sygdom som ortoreksi med sygelig fokus på sundhed har også vundet sit indpas ­ især hos mændene.


Hvis du tror, at du lider af en spiseforstyrrelse, skal du kontakte din læge, en pårørende eller en rådgiver, som kan hjælpe dig hen mod en diagnose.


Hvis du, efter at være blevet testet, får en diagnose, skal du i samarbejde med din læge eller rådgiver finde den rigtige behandling hurtigst muligt.


Professionel hjælp mod anoreksi

Typisk foregår behandlingen af anoreksi over en længere periode, oftest flere år og varetages af både læger, kostvejledere og psykologer. Typisk kan behandlingen startes uden indlæggelse på et hospital, men efter et besøg hos egen læge, der vil vurdere symptomerne og eventult henvise til en speciallæge og psykolog.


I Værløse bor Anne Katrine på 38, som ved hjælp af dramaterapi kan lære dig at håndtere f.eks. en spiseforstyrrelse. Anne Katrine er uddannet dramapædagog og skriver om sig selv, at hun “er god til at tage udgangspunkt i dig, dine behov og det, som motiverer dig"


Til dramaterapi­undervisning kan du lære at udtrykke dig selv og de følelser, som du ellers ikke giver plads til. Alt sammen i Anne Katrines trygge hænder og omgivelser.


“Dramaterapi kan være at udtrykke sig gennem sang, oplæsning af digte, romaner, skuespil, tegning, dans og skuespil. Da det hele foregår på et dramatiseret og fiktivt plan, så vil du sikkert opleve, at det er lettere at arbejde med dig selv. Der vil også være mange pauser, og jeg vil lave mange andre øvelser som f.eks. grounding, mindfulness og yoga,” skriver Anne Katrine på sin profil hos menti.dk


Anoreksi til til behandling af symptomer

Anoreksi symptomer

Anoreksi, også kendt som "Anorexia nervosa" kan i nogle tilfælde være en meget alvorlig sygdom, som især rammer unge piger i alderen 12-20 år.


Anorektikere følger ofte mange regler i løbet af en enkelt dag


Drenge kan også få sygdommen, men den er mest hyppig forekommende hos piger.


Typisk er sygdommen karakteriseret ved en generel frygt for at tage på og en konstant frygt for at blive tyk. For at undgå at tage på, kan anorektikere b.la. overdreven brug af motion, fremkalde opkastninger flere gange om dagen, have en usund brug af medicin for at nedbringe vægten. Denne medicin er i de fleste tilfælde afføringsmidler og tabletter som virker vanddrivende.



Find en kostvejleder som kan hjælpe dig hen mod et liv uden anoreksi


Anorektikere følger ofte mange regler i løbet af en enkelt dag. F.eks. hyppige vejninger på specielle tidspunkter, specielle ritualer når der motioneres og spises. Disse ritualer overholdes meget stringent.


Andre symptomer på anoreksi, kan sammen med ovenstående, være tendens til selvmordstanker, pludselig panikangst, markante ændringer i den hormonale balance og ophør af menstruation.


De medfølgendesymptomer på underernæring kan bl.a. være svimmelhed, søvnbesvær og svær hovedpine.


Få artikler som denne direkte direkte i din indbakke, bliv tilmeldt vores nyhedsbrev

Tilbage til artikler