SRP emne til opgaven, hvordan finder jeg det?

Hvordan finder man det absolut bedste SRP emne til sin opgave ? Det prøver vi at besvare i denne artikel

Studerende researcher SRP emne på computer

Overvej det bedste SRP emne

Et godt udgangspunkt for at vælge det bedste SRP emne, er at se ind og i dig selv, og finde ud af hvad du synes er spændende. Det kan dog lyde meget nemmere end det egentlig er.


Hvad interesserer du dig for, og hvad du gerne vil blive klogere på? Måske har du i en undervisningtime tænkt over et tema eller en konklusion, som du gerne ville vide mere om.Brug for tips og tricks til din SRP opgave ? Se "Lav den perfekte studierelaterede opgave", hvor en kandidat fra Københavns Universitet kommer med gode råd og tips til at score en højere karakter


Måske er du hjemme stødt på en idé som du finder spændende eller overraskende. Det kan være noget som du har set i fjernsynet, noget som du har hørt i radioen eller en nyheds du er faldet over på et nyhedssite.


Det centrale er, at det er et emne som har fanget din interesse og som du måske ikke umiddelbart kan slippe igen.


Prøv eventuelt at skrive nogle helt overordnede temaer ned, og vurdeér hvilke af dem der kunne være spændende at gå i dybden med. Kort sagt, find ud af hvilke ting der interesserer dig der hvor du er livet nu.

Hvis du er helt på bar bund, kan du måske få hjælp fra din familie eller dine venner. Hør om hvad som optager dem i øjeblikket og hvorfor.

EU flag blafrer i vinden

Relevans i dit SRP emne

Når du skal skrive din SRP er det vigtigt at fokusere på relevansen af emnet. I f.eks. Samfundsfag er det vigtigt, at kunne drage egne konklusioner og paraleller til nutidens problemstillinger og debatter.


Undersøg hvad der er fokus på i nyhederne og i de forskellige debatprogrammer. Hvad er trenden i øjeblikket og hvor leder den os hen fremover.


Helt nutidige temaer, der kan være et oplagt SRP emne i samfundsfag anno 2018 og 2019, kunne være fokus på #MeToo bevægelsen, skattesvig, problemer i den offentlige forvaltning, flygtninge og integration, europæisk politik og præsidenten i USA.

Vælg dit emne med omhu udfra studieretning

Desværre kan du ikke bare vælge lige netop det SRP emne og de fag som du har lyst at skrive om. Mange studerende ville ellers se det som en klar fordel, men der er regler der skal følges og de regler er bundet op på studieretningen.


Som hovedregel skal der vælges mindst ét fag fra din studieretning på A niveau og ét fag på mindst B niveau. De to fag skal meget gerne kunne passes op med hinanden, så du senere kan bruge forskellige metoder og drage paraleller fra fag til fag.


Selvom fagvalget kan føles som en stor begrænsning af din frihed til at skrive, er det ikke så slemt endda. Det må formodes, at de fag som har valgt på niveau A og B, er fag som du fatter interesse for og desuden vil fagene rumme rigtig mange emner, som fint kan gå i spænd med hinanden.

Rød pen på opgave

Eksempler på SRP emner til din opgave

Dansk A og Engelsk B opgave


En studieretningsopgave i Dansk A og Engelsk B, kunne f.eks. omhandle mere generelle træk omkring individer i et moderne samfund og hvordan de agerer med hinanden. Der kan tages udgangspunkt i flere bøger, med temaer omkring menneskets rolle i samfundet og drage paraleller til nutidige udfordinger.


Ønsker man et langt mere nutidigt SRP emnevalg, kan der eventuelt tages udgangspunkt i artikler som berører emnet dybere. Tit er nutidige emner sjovere at skrive om, da de fleste mennesker kender til dem, og har en holdning til emnet.

Tag en snak med din vejleder og hør om dine muligheder for at skrive en opgave baseret på nutidige emner.


Dansk A og Matematik B opgave


En opgave i Dansk A og matematik B lyder umiddelbart som en svær opgave at finde et emne til. Men inden for matematikken er der masser af stof at gå igang med.


F.eks. kan der laves en SRP opgave i Dansk og Matematik, som matematisk redegører for uendelighed, primtal eller ligninger. Til opgaven kan tilknyttes en kortere artikel som beskriver arbejdet med redegørelsen og de overvejelser der er brugt. Artiklen kunne have en specifik målgruppe, f.eks. til unge forskere, til en blog eller til læsere af videnskablige magasiner.


På denne måde kan din opgave både indeholde relevans fra matematikken og fra dansk.


Mulighederne for at finde et emne er næsten uendelige. Du kan skrive om alt fra sorte huller til problematikken omkring unges stofmisbrug.

Åben gammel bog med briller

Brug gode kilder til dit SRP emne

Når du har fundet dit emne, skal der bores længere ned i enten artikler, bøger, hjemmesider eller videoseksvenser.


På de fleste danske læreanstalter, er der adgang til en eller anden form for intra, der kan give adgang til mere information. Men tit er det ikke nok.

Tag en tur på bibliotelet og snak med det venlige personale der. De vil tit hellere end gerne hjælpe og ved præcis hvor du kan finde rigtig gode kilder og inspiration til dit SRP emne.


Nettet bugner af oplysninger, f.eks. kan der findes masser af information på nedenstående websites :


Google scholar

Google Scholar giver let og hurtigt adgang til søgninger på alle verdens emner og artiklerLexisNexis

LexisNexis er en en stor online database, som giver dig mulighed for at søge på mere end 36.000 internationale aviser, magasiner, artikler og nyheder. Ydermere indeholder sitet en kæmpe database omkring virksomheder og personer verden over.JSTOR

JSTOR er et kæmpe online bibliotek, der indeholder bøger, kildemateriale, og tidsskrifter. Sitet indeholder utrolig meget information der kan supplere din SRP opgaveWikipedia

På Wikipedia findes der ca. 240.000 danske artikler og langt flere internationale. Kildehenvisningerne på siden giver ofte adgang til vigtig information, som med fordel kan benyttes for at erhverve endnu mere viden omkring et emne til SRP opgaven.

Få hjælp til at finde det bedste SRP emne

Jeg mangler sparring til at finde et SRP emne i samfundsfag


Jeg ønsker hjælp med mit emne i dansk


Jeg er i tvivl omkring mit emnet i biologi


Se alle mentorer der kan give mig feedback

Jeg har selv lavet en SRP og ønsker at hjælpe andre

Har du erfaring med enten SRP emner eller har du skrevet din egen SRP opgave og ønsker at hjælpe andre?

Opret en mentorprofil og bliv kontaktet af studerende som har brug for din hjælp til studieretningsprojektet.Af Thomas Jensen, skribent

Tilbage til artikler