9 klasse afgangseksamen

Overblik over 9 klasse afgangseksamen for hele folkeskolen

Bliv klogere på 9 klassernes sidste eksamen, den såkaldte afgangseksamen, der gælder for alle 9 klasser i hele landet


Flere unge forskellige mennesker jubler og er glade

9 klasse afgangseksamen i matematik

I slutningen af 9. klasse skal eleverne op til en afsluttende afgangseksamen. Eksamen er lavet for at teste elevernes faglige kunnen, og ungdomsuddannelserne kan bruge karaktererne herfra til at vurdere, hvorvidt den enkelte elev er egnet til at blive optaget.


Mille Skouenby fra Esbjerg underviser bl.a. i dansk og engelsk fra 130kr pr. time. Mille underviser begyndere, øvede og erfarne elever. Mille underviser også i mere sportsprægede fag som håndbold og styrketræning


Den skriftlige 9 klasse afgangsprøve i matematik varer i alt fire timer og er delt op i to dele. Den første time bruger eleverne på færdighedsregning og de næste tre timer på problemregning.

Forskellen på disse to prøveformer er, at eleverne ikke må bruge hjælpemidler til færdighedsregningen som fx i form af en lommeregner. Her er det kun tilladt at bruge redskaber såsom lineal, vinkelmåler, blyant og viskelæder.

Kvindelig midaldrende lærer med rødt hår står foran en tavle i et klasseværelse

Beskrivelse af prøvefag

Til afgangseksamen i 9 klasse, skal eleverne op til fem bundne prøver i henholdsvis:Derudover skal de udtrække to yderligere prøvefag, som er et fag mellem :OgDesuden kan eleverne frivilligt vælge at gå til prøve i et eller flere af følgende fag, hvis de ønsker at teste deres færdigheder inden for et af disse:


Jacob Friis Nielsen på 27 år er fra København og fjernunderviser bl.a. i engelsk, italiensk og spansk. Jacob har en bachelor i Italiensk sprog og kultur fra Københavns universitet og er kandidatstuderende på Bologna Universitet i Italiensk litteratur, filologi og lingvistik.


I problemregningen må eleverne gerne benytte sig af computer eller have deres lommeregner med. Ligesom de har lov til at kigge i matematikbøger, tidligere opgaver, egne noter osv.På grund af de tilladte hjælpemidler er opgaverne så også en takt sværere end færdighedsregningen, hvor eleverne skal løse mere komplekse former for matematikopgaver.


To elever snakker sammen og læser en blå bog med mange sider

9 klasse afgangseksamen i dansk

Som nævnt skal eleverne både op i en skriftlig og mundtlig til 9 klasse afgangsprøven i dansk. Den skriftlige prøve er delt op i tre prøver. En prøve i skriftlig fremstilling, dvs. eleverne skal skrive en dansk stil. Her vil der være flere valgmuligheder, hvor der fx kan vælges mellem at skrive en novelle, et essay, en kronik osv.


Brug for hjælp til 9 klasses eksamen ? Find en dygtig underviser her


Den skriftlige fremstilling tager tre en halv time. Derudover skal eleverne op i en times prøve i retskrivning og diktat og en halv times læseprøve. Disse to prøver hænger ofte sammen og foretages derfor samtidig.


Den mundtlige prøve kan afholdes på to forskellige måder. Henholdsvis prøveform A eller prøveform B. Ved prøveform A sker lodtrækning af prøveemne lige inden selve eksaminationen, hvor eleven har 40 minutters forberedelse inden de 20 minutters eksamination.


Ved prøveform B er forløbet delt op i flere etaper. Eleven trækker først et fordybelsesområde for derefter selv at vælge et prøveoplæg. Derefter har eleven de sidste dansktimer til at forberede sig til sin eksamen, dvs. at eleven ikke får noget forberedelsestid lige inden eksaminationen.


Selve eksaminationen varer 25 minutter.

Af Thomas Jensen, skribent

Tilbage til artikler

Læs også

Nyt studiejob i Roskilde

Bliv bedre til at snakke og skrive dansk

Vejledning og hjælp til SRP opgaven

Lektiehjælp online

Find en egnet lektiehjælper

Dansk som andetsprog - lær det danske sprog

Fy styr på din SRP opgave - gennemgang af opgaven

Bliv bedre til tyskUdvalgte undervisere

Marie Betzer

8643 Ans By

Pris 200 kr. / time

Vis profil Kontakt
Marie-Louise Plambech Clausen

4100 Ringsted

Pris 220 - 250 kr. / time

Vis profil Kontakt
Fiorella Heraldez Madsen

8620 Kjellerup

Pris 150 kr. / time

Vis profil Kontakt
Evan Knudsen

6500 Vojens

Pris 150 kr. / time

Vis profil Kontakt
Nikita Jensen

3600 Frederikssund

Pris 150 kr. / time

Vis profil Kontakt